I Alghero på Sardinien finns Les Arenes som gör fantastiskt goda pizzor på en halvmeter och en meter. Tunna pizzor med mycket fyllning. Variationerna är oändliga. Beställer du en meter så får du plats med tre olika fyllningar. Efter en heldag i utflyktsbilen kände vi oss lagom lata för pizza på terassen på vårt hotel San Marco(www.hotelsanmarcoalghero.com). Vi bestämmer oss för en Quattro stagioni, en vegetarisk och en lite mera diffus med lök, ost och ruccola. Allt förpackas i en enmeter lång, svajig kartong. Pelle utses till kvällens pizzabud och med lätta steg går han de 500 meter som skiljer pizzabagaren från vårt hotell. Med lite tyngre och släpigare steg går han tillbaka med pizzakartong och fem hundar i släptåg. Med en kartong som doftar förföriskt får han omgående strandens och gatans herrelösa hundar efter sig. En tävling utbryter om vem som kan hänga sig kvar längst i de tampar som hänger och slänger från byxan. Blandrasboxern vinner och släpper inte taget förrän han åter når hotelldörren. Då är han en tamp fattigare men pizzan är fortfarande helt intakt. Så här dags tror Pelle att han klarat uppgiften som pizzabud och börjar så smått att pusta ut. Nu väntar bara en hissfärd till tredje våningen. Hissen är upptagen men siffrorna indikerar att den är på väg ner. Under tiden måttar Pelle med kartongen och inser att den kommer inte att gå in på bredden. Ut kommer en, två, tre personer och nu in med pizzan. Efter 50 cm går hissdörren gnisslande igen och kartongen får en kraftig midja och reser sig på högkant. Dörren öppnas automatiskt och nu ett nytt försök. Denna gång hinner 75 cm komma in i hissen innan oliverna målar golvet svartprickigt och ruccolan gör oregelbundna mönster på spegeln. Nu har kartongen fått så många kyssar att det är fullständigt ovidkommande vilken sort du beställde. Pelle har åstadkommit en helt ny smak Pizza Hizza med oliver och ruccola.
Om några dagar kommer ett längre resereportage om Sardinien med tips på bad, shopping, restauranger och utflykter.
Senaste kommentarer